İçindekiler
Konkordato Nedir? Çeşitleri ve Şartları Nelerdir?
Konkordato basit bir tabir ile borçlunun iflastan kurtulması için alacaklılar ile hukuki bir düzlemde anlaşması ve borçlarının yapılandırılmasıdır. Bu anlaşma borçlunun vadesi geldiği halde borçlarını ödeyememesi ya da vadesinde ödeyememe riski altında bulunması durumunda alacaklının indirim yapması ya da fazladan vade vererek borçluyu iflastan kurtarması üzerine yapılan, bir çeşit iflası önlemek adına taviz vermedir.
Konkordato Süresi Ne Kadardır?
Konkordato’nun Tasdik Edilmesi Ne Demektir?
Konkordato Şartları Nelerdir?
Borçlu ve alacaklı kişilerin iflas anlaşması yapabilmesi için aranılan şartlar şu şekilde dile getirilmiştir.
- İflas anlaşması yapılması durumunda alacaklıya ödenmesi gereken tutar, toplam ödeme tutarından daha fazla olması gerekiyor.
- Mal varlığı ile iflas anlaşması yapılması durumunda borçlu kişilerin mal varlıkları toplam borç tutarından daha fazla olması gerekiyor.
- İflas anlaşması yapılması durumunda aylık ödenmesi gereken borç tutarı, borçlu kişinin geliri ile uyumlu ve tam denk olacak şekilde yapılmalıdır.
Konkordato Çeşitleri
İflastan önceki son çıkış kapısı olan iflas anlaşmasının 3 farklı çekidir bulunmaktadır. Bunlar;
Adi Konkordato
Bu iflas anlaşması türü, vade gününde borcunu ödeyemeyen, sürekli olarak ileri tarihlere borç ödeme günü atan işletmelere uygulanmaktadır. İflastan kurtulmak isteyen her işletmenin yararlanabileceği bu anlaşmada alacaklı ile borçlu arasında sıfırdan vadeler oluşturulur.
Özel Konkordato
Borçlar hukuku hükümlerinin geçerli olduğu bu iflas anlaşması, alacaklı ile borçlunun tekrardan bir araya gelerek borç yapılandırması yaptığı çeşittir.
Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato
Borçlu kişilerin sahip oldukları mal varlıkları yapılan anlaşma ile borç tutarınca alacaklı kişilerin üzerine devredilir. Borçlu kişinin bu durumda yapabileceği pek fazla bir seçeneği kalmamakla beraber yeterli desteği avukatından alabilecek duruma gelecektir.
Adi Konkordato Nedir?
Adi konkordato, iflas kararı verilmede önce başvurulan konkordato prosedürüdür ve iflas dışı konkordatonun bir diğer adıdır.
Bilindiği üzere hukuki olarak herkes iflasa tabi değildir fakat gerçek veya tüzel kişi olduğuna ve tacir olduğuna bakılmaksızın herkes konkordatoya başvurabilmektedir. İflasa tabi olmayan kişiler haklarında iflas kararı verilemeyeceği için yalnızca adi konkordatoya başvurabilirler. Ancak iflasa tabi olmayan kişilerin konkordato prosedürüne başvurması uygulamada çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Genellikle iflasa tabi kişiler iflastan kurtulmak maksadıyla yani iflas kararı verilmemesi için adi konkordatoya başvurmaktadır. Bu nedenden ötürü iflas önleyici konkordato olarak da bilinmektedir.
Adi Konkordatoda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bu prosedüre başvurmak isteyen borçlu, iflasa tabi kişilerdense muamele merkezinin yani ticari faaliyetlerin yürütüldüğü yer Asliye Ticaret Mahkemesi yetkili ve görevli mahkemedir. Borçlu iflasa tabi kişilerden değilse, yerleşim yeri Asliye Ticaret Mahkemesi yetkili ve görevli mahkemedir. Eğer ki yer bakımından yetkili alanda Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmuyorsa, görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Konkordato Çeşitleri Nelerdir?
- Adi Konkordato
- İflastan Sonra Konkordato
- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato
- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması’dır
İflasın Ertelenmesi Kurumu ile Konkordato Arasındaki Farklar Nelerdir?
- İflasın ertelenmesi 5 yıl kadar sürerken konkordato 23 ay gibi kısa bir sürede sonuç verir.
- İflas ertelemeye yalnızca anonim şirketler başvurabilirken konkordatoya şahıs ve kooperatifler de başvurabilir.
- İflasın ertelenmesinde faiz işlerken konkordatoda mühlet süresince faiz işlemez.
- İflas ertelenmesinde borçlunun tasarruf ehliyeti hükmünü yitirirken konkordatoda devam eder.
- İflasın ertelenmesine karar verilmesi için mahkeme alacaklıların rızasını aramaz ancak konkordatonun onaylanabilmesi için toplantıya katılacak kişilerin belli olması gerekir.